Węgorz

Dlaczego warto jeść?

Ponieważ jest jedną z najsmaczniejszych ryb. Ma tłuste białe delikatne mięso z niewielką ilością ości.

Dlaczego hodowlany?

Podchowana większa część trafia jako materiał obsadowy - zarybiany do odnowy populacji w naszych jeziorach i rzekach, a pozostała część jest przeznaczona do konsumpcji

Dlaczego zdrowy?

Warto wprowadzić go do swojego jadłospisu! Mięso węgorza jest bogate w kwasy Omega-3 i Omega-6, białko oraz aminokwasy. Chroni więc przed chorobami serca, udarem i nadciśnieniem. Pozytywnie wpływa na wzrok, skórę i kości dzięki obecności witaminy A, B i D.

Ciekawostka

Ryby świeże i zdrowe przez cały rok, dlatego, że hodowla prowadzona jest, w obiegu zamkniętym to znaczy, że korzystamy z wód podziemnych, wyposażony w układ oczyszczania mechanicznego, biologicznego i układ uzdatnianie wody tak, aby ponownie wykorzystać ją do hodowli. Karmiony jest mączką rybną i granulatem roślinnym.